Musica do Brasil


Musica do Brasil heeft een zestal educatieve programma’s samengesteld gericht op het basisonderwijs en het middelbaar onderwijs.

Voor het basisonderwijs:

Pindorama:

Muziek is een spel, een spel van geluid en beweging. De Braziliaanse muziekmix van indiaanse- , Europeaanse en Afrikaanse oorsprong wordt in dit programma op een speelse manier voor het voetlicht gebracht. Wat kom je aan muziek- en dansvormen tegen als je als indiaans kind voor het eerst op een markt in de stad komt? De leerlingen klappen, zingen en dansen mee in muziekstijlen als de samba, de coco, de marcha, de frevo, en kringdansen als de ciranda en de quadrilha en maken tevens kennis met enkele Braziliaanse muziekspelletjes.


CRW_mdb0737-1
mp3 demo:
tira coco
Sambalele:
Een muziekprogramma waarin de ritmische Braziliaanse muziek centraal staat, De muzikanten laten allerlei muziekstijlen aan bod komen die indiaanse, Afrikaanse en Europese bouwstenen bevatten. Deze bouwstenen worden om beurten op de voorgrond geplaatst. Er wordt een belangrijke plaats ingeruimd voor de leerlingen: ze zingen enkele eenvoudige liedjes mee, ze klappen vraag-antwoordpatronen en als de sfeer het toelaat wordt er gedanst.Samenspelen: Cantar e DanÁar:
De Braziliaanse muziekmix van indiaanse- , Europeaanse en Afrikaanse oorsprong wordt in dit programma op een speelse manier voor het voetlicht gebracht. De leerlingen klappen, zingen en dansen mee in muziekstijlen als de samba, de coco, de marcha, de frevo, de capoeira en kringdansen als de ciranda en de quadrilha en maken tevens kennis met enkele Braziliaanse muziekspelletjes.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Voor het voortgezet onderwijs:

Musica do Brasil
Muziek uit BraziliŽ wordt steeds populairder in ons land. De belangstelling voor de vele authentieke vormen en verschillende stijlen groeit. Ook de hedendaagse popmuziek maakt steeds meer gebruik van Braziliaanse ritmes. Musici als Paul Simon, Sting en David Byrne hebben in belangrijke mate gezorgd voor deze belangstelling. Tijdens dit concert wordt een muzikale reis door Brazilie gemaakt van het noorden naar het zuiden. Elke streek heeft zijn eigen stijlen, ontstaan door vermenging van de cultuur van de oorspronkelijke bewoners met die van bewoners uit andere landen die zich op dit continent vestigden. De stijlen zijn onder andere lambada, choro, capoeira, baiao en samba. Het gebruik van percussie-instrumenten staat centraal. Er wordt ook gezongen, gitaar en cavaquinho (4-snarig gitaartje) gespeeld.
eff perc

Musica e movimento
De multiculturele smeltkroes die BraziliŽ heet, heeft een rijkdom aan cultureel interessante verschijningsvormen opgeleverd. In 'Musica e movimento' wordt de toeschouwers/deelnemers een combinatie van muziek en bewegings-/dansvormen voorgeschoteld waarbij zelf actief deelnemen sterk wordt gestimuleerd. Eerst demonstreert de groep verschillende Braziliaanse muziekinstrumenten in diverse muziekstijlen. Hierna komt de muziek en dans van de Braziliaanse Capoeira-vechtkunst centraal te staan. Daarna maken de leerlingen kennis met het zelf bespelen van Braziliaanse percussie-instrumenten, waarna er tot slot gezamenlijk toegewerkt wordt naar een spetterende Braziliaanse Batucada. Musica do Brasil is al jaren op veel scholen een bekende verschijning. Met 'Musica e movimento' brengen zij in kleine groepen (maximaal 60 personen) de Braziliaanse muziek en Capoeira tot leven.
picture
Vamos Bater Tambor

..............................


Projeto Batucada
Wereldmuziek: BraziliŽ, workshops en concert. Het 'Projeto Batucada' is een unieke manier om kennis te maken met de Braziliaanse muziek. Het aanbod bestaat uit drie workshops voor drie groepen leerlingen. Hierin krijgen ze de basisritmes van onder andere de batucada, samba, afoxe en bloco afrobrasileiro aangeleerd. De workshops worden gegeven en begeleid door de musici. In het concert dat plaatsvindt na de workshops, wordt een muzikale rondreis door Brazili gemaakt en komen naast de muzikale stijlen uit de workshops ook andere stijlen aan bod, zoals bijvoorbeeld de choro, de baiao, bossa nova en frevo. Tijdens het concert doen de leerlingen actief mee. In de uitkoop zijn drie workshops voor maximaal 30 personen elk opgenomen en een afsluitend concert voor maximaal 180 personen.
Edson+llNelson:Henk

Bezetting
Cavaquinho, gitaar, percussie: Nelson Latif
Percussie: Edson Gomes
Percussie, Capoeira: Claudio Samara
Zang, percussie, gitaar en cavaquinho: Henk Janssen
Dans en Percussie: Juliana Braga

Musica do Brasil heeft ruim 25 jaar ervaring met concerten en workshops in het onderwijs heeft o.a. opgetreden in gigs for kids op het North Sea Jazz festival
en het Wereldkinderfestival.

http://www.youtube.com/watch?v=Do5uubVftDk


Boekingen van Sambalele, Samenspelen, cantar e danÁar, Musica do Brasil, Projeto Batucada Musica en Movimento via UDK : http://www.impresariaatuitdekunst.nl/